Święcenie pokarmów, czyli tradycja sięgająca VIII wieku na Zachodzie i przyjęta w Polsce dopiero w XIV wieku, początkowo miało miejsce w domach polskiej szlachty. Później, z biegiem czasu, obyczaj ten rozprzestrzenił się także w miastach, by ostatecznie znaleźć swoje miejsce w kościołach, gdzie oddawano cześć zmartwychwstałemu Chrystusowi.
W tradycji polskiej pokarmy święcimy przede wszystkim w Wielką Sobotę. Jak dawniej przygotowywano się do świąt Wielkiej Nocy? Gospodynie skupiały się na domowych porządkach oraz wypiekach. Ciasta wielkanocne, głównie oparte na drożdżach, jajkach i miodzie, przyprawiano najczęściej szafranem, wanilią, gałką muszkatołową oraz cynamonem. Po ukończeniu przygotowań, przystępowano do nakrycia stołu. Święcono wszelkie produkty, które symbolizowały życie i radość, a stołowi nadawano uroczysty charakter poprzez dekorację lnianym obrusem oraz umieszczenie na nim różnorodnych potraw, baranków, krzyży, chleba, soli, jajek, chrzanu oraz kiełbas i innych mięs. Całość ozdabiano rzeżuchą, bukszpanem (symbolizującym trwałość) oraz wiosennymi kwiatami, a miejscowy ksiądz odwiedzał domostwo, by dokonać obrzędu święcenia pokarmów.
Współcześnie z kolei, święta te kojarzymy przede wszystkim z jajkami, które zawsze muszą znaleźć się w święconce. Symbolizują one odradzające się życie, nieśmiertelność oraz ochronę życia.
Koszyczek wielkanocny - lista produktów i ich symbolika Święcony pokarm ma zapewnić nam przez cały rok obfitość, dostatek, zdrowie i płodność, a także symbolizuje ofiarę oraz nowe życie. Zgodnie z tradycją, poświęcone pokarmy spożywane są po rezurekcji, podczas wielkanocnego śniadania, które zaczynamy od dzielenia się jajkiem. W różnych regionach Polski skład święconki może się nieco różnić, jednak zawsze znajdziemy w niej produkty będące symbolem dostatku i oddania czci Chrystusowi Zmartwychwstałemu.
Chleb, będący symbolem ciała Chrystusa i życia wiecznego, stanowi centralny element święconki. Pieprz i sól, używane podczas doprawiania potraw, symbolizują gorzkie zioła i dodają smaku potrawom, chroniąc je jednocześnie przed zepsuciem. Jajka, symbolizujące płodność i życie, są umieszczane w koszyczku, często w postaci ugotowanych na twardo jajek oraz wydmuszek lub pisanek. Chrzan, symbol siły i zdrowia, jest doskonałym dodatkiem do świątecznych potraw. Wędliny, najczęściej kiełbasa lub szynka, symbolizują zdrowie, płodność i dostatek. Baranek, wykonany z ciasta lub cukru, symbolizuje zwycięstwo życia nad śmiercią. Ser, oznaczający przyjaźń z siłami natury oraz gwarantujący rozwój stada zwierząt domowych, jest kolejnym elementem święconki. Babka wielkanocna, symbolizująca doskonałość i życiowe umiejętności, jest idealnym dodatkiem do koszyczka.
Jak prawidłowo ułożyć święconkę i udekorować koszyczek wielkanocny? Warto wcześniej zaplanować przygotowania, aby cieszyć się spokojnymi świętami. Po przygotowaniu pokarmów do święconki, warto skupić się na ich odpowiednim ułożeniu. Najlepiej wybrać pojemne, ale niezbyt duże wiklinowe koszyczki. Produkty warto ułożyć na białej serwetce, dodatkowo dekorując koszyczek gałązkami bukszpanu oraz świeżymi kwiatami. Sól i pieprz można umieścić w solniczce lub małym pojemniku, a baranka warto umieścić w widocznym miejscu. Na środku koszyczka można postawić babkę wielkanocną, a wokół niej ułożyć pozostałe smakołyki. Całość ozdobić można także koronkowymi serwetkami oraz tasiemkami w kolorze żółtym lub zielonym. Odradza się umieszczanie w koszyczku czekoladowych zajączków czy przedmiotów użytkowych. Święta wielkanocne to radosny czas, który celebrujemy z najbliższymi przy świątecznym stole, delektując się tradycyjnymi przysmakami.

Błogosławieństwo pokarmów wielkanocnych:

Rudy, godz. 11.00 połączone z nabożeństwem dla dzieci, 13.30, 15.30

Stodoły godz. 14.00

Jankowice godz. 15.00