20 lutego 2025r. Słuchacze UTW w Rudach po raz kolejny spotkali się w siedzibie Nadleśnictwa Rudy Raciborskie, aby wysłuchać prelekcji przygotowanych przez Pana Tomasza Pacię Nadleśniczego oraz Pana Romana Suskę inżyniera nadzoru. Na wstępie przedstawiono zasięg administracyjny Nadleśnictwa obejmujący 16 gmin w 5 powiatach.
Pan Nadleśniczy Tomasz Pacia przybliżył Słuchaczom sprawy związane z gospodarką leśną, która prowadzona jest na podstawie Planu Urządzenia Lasu (PUL) , obowiązującego przez okres 10 lat. Aktualnie Nadleśnictwo opracowuje nowy PUL, który zacznie obowiązywać 1 stycznia 2026 r. W planie tym zawarte są wszelkiego rodzaju zadania w zakresie hodowli lasu, ochrony lasu i przyrody, oraz pozyskania drewna, ekologicznego i odnawialnego surowca. Nadleśniczy podkreślił, że ilość drewna do pozyskania wynika tylko i wyłącznie z potrzeb hodowlanych lasu, które są określane przez specjalistów – tzw. taksatorów z Biura Urządzania Lasu.
Wskazał również, iż zarówno powierzchnia lasów w Polsce rośnie, jak i ilość drewna, którą możemy bezpiecznie pozyskiwać, czyli bez uszczuplania zasobów. Nadleśniczy poruszył także problem braku wody w lesie. Aby złagodzić skutki tego zjawiska Nadleśnictwo wybudowało kilkadziesiąt obiektów zatrzymujących wody opadowe w postaci zastawek i zbiorników wodnych. Działania te będą kontynuowane w latach następnych. Wspomniał także o kosztach wywozu śmieci pozostawionych w lesie przez turystów, które w roku 2024 wyniosły około 50 tys. zł. I tu nasuwa się pytanie. Jeżeli można wejść do lasu np. z pełną butelką wody, to dlaczego nie można jej zabrać w drogę powrotną pustą - skoro jest lżejszą? Takie zachowanie świadczy jedynie o braku kultury niektórych osób odwiedzających nasze lasy. Leśnik nie jest od sprzątania śmieci.
Z kolei tematem prelekcji Pana Roman Suska były grzyby. Naukowcy szacują, iż na świecie istnieje około 1,5 mln gatunków grzybów, z czego poznanych jest tylko 148 tysięcy. Rocznie odkrywa się około 2 tysięcy nowych gatunków. Oczywiście nie wszystkie są jadalne, nie mniej dla całego złożonego ekosystemu leśnego są bardzo ważne. Najczęściej grzyby zbieramy w celach kulinarnych, aczkolwiek znajdują one także szerokie zastosowanie w medycynie (penicylina), jak też w rzemiośle. Na przykład wyrobem z huby drzewnej w Rumuni są tradycyjne czapki. W swej bogato ilustrowanej prezentacji pokazał zaledwie niewielką część królestwa grzybów. W dalszej części prezentacji Pan Roman przekazał ciekawostkę. O ile w polskich lasach można zbierać grzyby bez ograniczeń ilościowych, to w wielu krajach Europy obowiązują różnego rodzaju ograniczenia, za łamanie których można otrzymać surową karę. Na przykład w Niemczech obowiązuje limit zbioru grzybów do 2 kg na dobę na osobę, za przekroczenie którego grozi mandat karny od 2 do 10 tys. Euro.
Na zakończenie Pan Roman wystosował apel: „Zbierajmy tylko grzyby które znamy, a unikniemy kłopotów zdrowotnych”. Ponadto dodał, że w Stacjach SANEPID-u można uzyskać bezpłatną pomoc w rozpoznawaniu grzybów.
Tak więc szanujmy nasze lasy, korzystajmy z ich uroków i dobrodziejstw w zgodzie z obowiązującymi przepisami prawa.