Tak jak to było zapowiedziane, dnia 21.09.2023r. grupa 19 Słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Rudach udała się na wycieczkę do „Cukrowni Cerekiew” w Cieżkowicach. Pierwsza kampania cukrowa w tym zakładzie miała miejsce w 1870 roku. Po przybyciu do cukrowni w salce konferencyjnej przybyłych przywitał dyrektor P. Paweł Smoła, a później oprowadzał po terenie zakładu. W salce konferencyjnej wysłuchano prelekcji na temat historii, współczesności i procesu produkcji cukru. Po wykładzie wszyscy ubrani w kamizelki ostrzegawcze oraz hełmy udali się na zwiedzanie zakładu. Pan dyrektor rozpoczął od placu buraczanego, gdzie zwożone są zakontraktowane buraki cukrowe i myte. I tak krok po kroku od krojenia, po przez przerób surowca w wysokiej temperaturze w efekcie końcowym otrzymujemy białą słodycz czyli cukier. Produktem ubocznym jest ciemna melasa wykorzystywana z przemyśle spirytusowym i drożdżowym. Natomiast ziemia z płukania buraków zostaje wywieziona przez plantatorów na pola uprawne. Jednym z ostatnich etapów zwiedzania był wyjazd windą i pobyt na szczycie siedmiopiętrowego silosu cukrowego, mogącego pomieścić 40 tyś ton cukru. Z niego to cukier transportowany jest do działu pakowania, a stamtąd na palety i rozsyłany do sklepów. Zwiedzanie tego miejsca odbyło się w ścisłym reżimie sanitarnym, dlatego wszyscy musieli ubierać fartuchy oraz czepki na głowę. Cukrownia pomimo swojego wieku ciągle się modernizuje i jest jedną z najnowocześniejszych w Polsce. Na zakończenie naszego pobytu na terenie „Cukrowni Cerekiew” wszyscy otrzymali z rąk dyrektora Pawła Smoły słodki upominek. Pobyt prawie namacalnie dał Słuchaczom możliwość zapoznania się z kolejnymi trudnymi i prowadzonymi w wysokiej temperaturze etapami produkcji cukru.